ANAMUR, ANEMURYUM ANTİK KENTİ, MAMURE KALESİ, SİLİFKE (3 Mayıs 2015)
2 mins read

ANAMUR, ANEMURYUM ANTİK KENTİ, MAMURE KALESİ, SİLİFKE (3 Mayıs 2015)

Sabah antik kent Anemuryum, Mamure Kalesi ve şehir turu yapıp Anamur Silifke rotamıza girdik. Aman allahım, bugünkü rota “yol” muş. Aydıncık’a kadar 36 km yolu yüreğim ağzımda, bir taraftan dua edip, bir taraftan tek gözümü açıp fotoğraf çekmeye çalışarak 2 saatte aştık. 2.500 metre rakım, bir taraf Toroslar, bir taraf uçurum, daracık yolda TIR’lar üstümüze geliyor, uçurum kenarında iki aracın geçemediği yerler var. Bir TIR bekliyor, bir biz, ancak böyle geçiyoruz. Karavanla fırtınaya yakalanmak da böyle bir şeymiş demek ki. Öldüm öldüm dirildim. Neyse ki denizlerin kaptanı, yolların da kaptanı olduğunu gösteriyor ve Aydıncık sonrası Silifke’ye ulaşıyoruz. Yol gerginliğini ise, Narlıkuyu’da rakı balık alıyor.

Anemuryum muhteşem bir antik kent. Zamanın en zengin kentlerinden biriymiş.

Mamure kalesi ise, çoğu yeri sapasağlam ayakta kalan en büyük kale olması ile şaşırttı bizi. Kaleye giriş yasak ama arka tarafındaki bir duvar çökmüş vaziyette, oradan girilip gezilebilir. Kale içinde bir cami var. İkinci yüzyılda yapılan kale zaman içinde birkaç kez onarılmış. 12. yüzyılda Kilikya ermeni Krallığı tarafından esaslı bir onarımdan geçmiş. 1450 yılında Karamanoğlu Mahmut Bey tarafından onarılınca adına Mamure (müreffeh) denmiş.

Kale, film çekimleri için ideal bir dekor olabilecek sağlamlıkta. Bu kaleyi hiç duymamıştık. Yurdumuzda tanıtımı yapılmayan ne büyük kültürel değerler var, inanılır gibi değil.

 

 

Diğer fotoğraflar için lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın;

 

Bir Cevap Yazın